ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗ (AIRBNB) «ΜΥΘΟΣ» ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Επισκεπτόμενοι την Αθήνα αλλά και όλη την Ελλάδα ένα μεγάλο ποσοστό τουριστών από το 2014 και μετέπειτα αναφέρουν ότι προτιμούν και ενοικιάζουν ένα διαμέρισμα με τη μέθοδο (βραχυχρόνιας μίσθωσης). Οι τουρίστες μπορεί να προέρχονται από το εξωτερικό (εισαγόμενος τουρισμός) ή από την Ελλάδα (εσωτερικός τουρισμός). Η ενοικίαση ενός καταλύματος μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μία πραγματικότητα αδιαμφισβήτητη, καθότι είναι και παγκόσμιο φαινόμενο ενώ αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι πέρυσι 340.000 περίπου τουρίστες επισκέφθηκαν την Αθήνα και έκλεισαν για τη διαμονή τους καταλύματα μέσω της πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Από την άλλη πλευρά πολλοί ιδιοκτήτες οι οποίοι είχαν κλειστά τα διαμερίσματα τους ή δεν μπορούσαν να τα μισθώσουν ή δε συνέφερε να τα μισθώσουν λόγω χαμηλού ενοικίου λόγω της κρίσης, άρχισαν δειλά-δειλά να τα ανακατασκευάζουν, να τα επιπλώνουν και να τα προωθούν για καταλύματα. Ο αριθμός των ακινήτων που διατίθεται για βραχυχρόνια μίσθωση έχει αυξηθεί κατακόρυφα την τελευταία διετία και σε ορισμένες περιοχές των μεγάλων αστικών πόλεων υπάρχει κορεσμός. Στη συντριπτική τους πλειονότητα τα καταλύματα για τις μισθώσεις είναι ολόκληρα σπίτια ή διαμερίσματα ενώ τα μεμονωμένα δωμάτια περιορίζονται στο 8%.
Η έξαρση αυτή της εκμετάλλευσης των ακινήτων μέσω airbnb έχει φέρει ανατροπή σε όλη την κτηματαγορά των αστικών πόλεων. Γενικά, ακίνητα προς ενοικίαση δεν βρίσκεις εύκολα, τα μισθώματα έχουν ανέβει σε όλες τις περιοχές του κέντρου των Αθηνών και στα κέντρα των μεγάλων αστικών πόλεων ενώ το ίδιο συμβαίνει σε μικρότερο βαθμό στα ακίνητα της περιφέρειας. Ολόκληρα ακίνητα πωλούνται και γενικότερα τα μικρότερα διαμερίσματα γίνονται ανάρπαστα. Η κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης και προσφοράς καταλυμάτων μέσω airbnb έχει δώσει ώθηση και στην ανάπτυξη συναφών επιχειρήσεων οι οποίες προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες ή προϊόντα που σχετίζονται με την προώθηση των συγκεκριμένων καταλυμάτων.
Σε αυτή την τάση η εταιρία μας δεν ενεπλάκη και παρέμεινε στο αντικείμενο που γνωρίζει καλά και δραστηριοποιείται εδώ και δεκατέσσερα χρόνια και είναι η διαχείριση ακίνητης περιουσίας τρίτων, παρόλο που πολλοί πίστευαν ότι και σε αυτό τον τομέα μπορούσαμε να είμαστε πρωτοπόροι. Η διστακτικότητα μας εκπορεύετο από τρεις παράγοντες. Ο ένας ήταν ότι πιστεύουμε ότι η όλη μας οργάνωση και δομή δεν ήταν προσανατολισμένη προς αυτό τον τομέα. Ο δεύτερος λόγος ήταν το ασαφές νομικό και φορολογικό πλαίσιο που υφίσταται για πολλά ζητήματα και πολλές δραστηριότητες στην Ελλάδα και ήμασταν σίγουροι ότι θα το αντιμετωπίζαμε και στις βραχυχρόνιες μισθώσει. Τρίτος λόγος ήταν η προχειρότητα και η έλλειψη επαγγελματισμού που δείχνουν συνήθως οι Έλληνες σε τέτοιου είδους δραστηριότητες που πολλές φορές τις αντιμετωπίζουν ως ευκαιριακές. Τουλάχιστον για αυτούς τους λόγους επιλέξαμε να παραμείνουμε παραδοσιακοί στη διαχείριση των ακινήτων μας και να κάνουμε υπομονή και να περιμένουμε μέχρι να καταλαγιάσουν και να αποσαφηνιστούν τα πράγματα.
Μετά από μία αρκετά σημαντική χρονική περίοδο τεσσάρων πέντε ετών και μία τελικά αποσαφήνιση της κατάστασης με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μπορούμε να ισχυριστούμε με κάποια επιφύλαξη ότι τα ακίνητα που διατίθενται για καταλύματα δεν έχουν και τις καλύτερες αποδόσεις για τους ιδιοκτήτες τους. Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε από την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ότι ενδεχομένως το καθαρό ετήσιο κέρδος από την εκμετάλλευση ενός ακινήτου δεν είναι τελικά το αναμενόμενο και το προσδοκώμενο και ενδεχομένως σήμερα, αν συνυπολογιστεί το κόστος της όλης εκμετάλλευσης ενός καταλύματος, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι συμφέρουν οι μακροχρόνιες μισθώσεις. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα παρακάτω. Κατ’ αρχήν υπάρχει νομοθεσία η οποία δεσμεύει για συγκεκριμένες μέρες ανά έτος την εκμετάλλευση των ακινήτων. Η φορολογία είναι υψηλή. Τα μηνιαία έξοδα καθαριότητας, συντήρησης επιβαρύνουν το κόστος των καταλυμάτων. Ο ιδιοκτήτης επιβαρύνεται με πάγια έξοδα όλο το χρόνο όπως ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, WIFI. Τέλος, έχουν δημιουργηθεί τόσα πολλά καταλύματα με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός να συμπιέζει τις τιμές προς τα κάτω και τελικά ισχύει αυτό που λέει ο λαός «σου έρχεται μία η άλλη» είναι μία πραγματικότητα που επιβεβαιώνει το μύθο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.