Πατάει γκάζι η αγορά ακινήτων είτε προς πώληση είτε προς ενοικίαση

Πατάει γκάζι η αγορά ακινήτων είτε προς πώληση είτε προς ενοικίαση

Αυξάνεται η ζήτηση για αγορά και ενοικίαση ακινήτων κυρίως όσον αφορά τα διαμερίσματα. Τα βασικά κριτήρια επιλογής για αγορά διαμερίσματος κατατάσσονται ιεραρχικά ως εξής:

  1. Η τοποθεσία (εάν βρίσκεται πλησίον σταθμού του μετρό)
  2. Όροφος (κατά προτίμηση άνω του πρώτου ορόφου για λόγους ασφαλείας)
  3. Το έτος κατασκευής (όχι παλαιά ακίνητα με προβλήματα)
  4. Το μέγεθος του ακινήτου (κατά προτίμηση όχι μεγαλύτερα από 90 τμ.)
  5. Η ύπαρξη σταθμευμένου χώρου-πάρκινγκ

Ανάμεσα στις περιοχές στην Αθήνα, οι οποίες προσελκύουν το ενδιαφέρον των αγοραστών είναι ο Βύρωνας, τα Ιλίσια, η Καλλιθέα, το Παλαιό Ηράκλειο, το Μαρούσι, το Περιστέρι, το Ίλιον κ.α, η καθεμία για διαφορετικούς λόγους.  

Παρόλο που η χώρα μας πέρασε από μία οικονομική και υγειονομική κρίση, οι Έλληνες κρατούν τη μερίδα του λέοντος σε σχέση με τους ξένους στις αγορές ακινήτων. Μεγάλη έξαρση σημειώθηκε εκ νέου από τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι αγόρασαν ακίνητα, τα οποία στη συνέχεια έδωσαν προς διαχείριση σε εταιρείες διαχείρισης ακινήτων. Οι εταιρείες αυτές είτε δραστηριοποιούνται σε μακροχρόνιες μισθώσεις είτε σε μεσοχρόνιες είτε σε βραχυχρόνιες. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις μετά από μία μεγάλη και σημαντική υποχώρηση αρχίζουν πλέον να ανακάμπτουν. Τα επόμενα χρόνια η αγορά ακινήτων και γενικότερα τα ακίνητα θα αποτελέσουν σημαντική οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Ένας άλλος παράγοντας που θα δώσει μεγάλη ώθηση όσον αφορά τα ακίνητα είναι και η αναμόρφωση του κέντρου της Αθήνας. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ριζικές αλλαγές, αναστηλώσεις και ανακαινίσεις, σε εμβληματικά κτήρια της περιοχής του κέντρου με αποτέλεσμα να παίρνει μία διαφορετική μορφή, να αναβαθμίζεται και να απομακρύνεται σταδιακά από την μακροχρόνια εγκατάλειψη και την ερήμωση.  

Ακόμη, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια, τουλάχιστον σε συγκεκριμένες περιοχές, υπήρξε μία μεγάλη ζήτηση ακινήτων από αλλοδαπούς, οι οποίοι ήθελαν να αποκτήσουν Golden Visa. Καθοριστική χαρακτηρίζεται η ζήτηση για τα ακίνητα αυτά ως αίτιο, σε συνδυασμό με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, της σταθερής ανοδικής πορείας των ακινήτων και της έλλειψης στέγης.

Ένας επιπλέον παράγοντας που αξίζει να αναφερθεί και θα δώσει ώθηση στις αγοραπωλησίες ακινήτων είναι η ανοικοδόμηση. Εδώ και δύο χρόνια με τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση (κατάργηση Φ.Π.Α κλπ.) έχει ξεκινήσει μία έντονη οικοδομική δραστηριότητα, η οποία αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς και θα λειτουργήσει καταλυτικά στην αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων. Επίσης, εξίσου σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς κατοικίας εν γένει προβλέπεται ότι θα παίξουν και τα στεγαστικά δάνεια. Βάσει καλά πληροφορημένων πηγών, όλες οι τράπεζες είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν την αγορά ακινήτων και με αυτό τον τρόπο να συμβάλλουν με την σειρά τους στην αναζωπύρωσή της (όχι βέβαια με τον ρυθμό που το έκαναν παλαιότερα και με περισσότερες διασφαλίσεις).  

Στο σημείο αυτό, πρέπει να λάβουμε υπόψη, ότι η ιδιοσυγκρασία του Έλληνα βοηθά στην ανάπτυξη και στην αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων, διότι ανέκαθεν στηριζόταν και συνεχίζει να στηρίζεται στα ακίνητα, καθότι τα θεωρεί ως την πιο ασφαλή και σίγουρη επένδυση προσβλέποντας κυρίως σε ένα μόνιμο εισόδημα, το οποίο και του δημιουργεί μία ασφάλεια. Άτομα, τα οποία για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούν να διαχειριστούν τα ακίνητά τους, αναθέτουν σε εταιρείες διαχείρισης ακίνητης περιουσίας να τα «τρέξουν» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο εξασφαλίζοντας παράλληλα και όσο είναι δυνατόν την σωστή αξιοποίησή τους.