Η αγορά των ακινήτων το 2019

Η αγορά των ακινήτων το 2019

Όπως έχουμε επισημάνει και σε παλαιότερες απόψεις μας , η αγορά των ακινήτων αργά αλλά σταθερά αλλάζει προς το καλύτερο. Αυτή βέβαια η αλλαγή πάντα αρχίζει από τα μεγάλα αστικά κέντρα και επεκτείνεται κατόπιν στην περιφέρεια. Το 2019 , μετά από μια τελματώδη ή καλύτερα κωματώδη  κατάσταση σε όλα τα επίπεδα ( πωλήσεις , αγορές , μισθώσεις , αξιοποιήσεις) προβλέπεται ότι θα είναι μια χρονιά όπου τα ακίνητα θα αρχίσουν να «κινούνται» αλλά κυρίως θα αρχίσουν να ανακτούν το χαμένο έδαφος ως προς τις τιμές τους.

Μέχρι σήμερα οι τιμές των ακινήτων παρουσίαζαν στρεβλώσεις ως προς το ύψος ανώτατης και κατώτατης τιμής σε σχέση με τις περιοχές. Το υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε σε ιδιώτες εκτιμητές τον προσδιορισμό των αντικειμενικών τιμών ζωνών σε όλη τη χώρα . Οι εκτιμητές αυτοί έκαναν πολύ καλή δουλειά , όπως αναγνώρισαν κυρίως οι μεσίτες και αποκατέστησαν την ορθότητα των τιμών των ακινήτων ανά περιοχή . Το υπουργείο Οικονομικών , μετά από αυτήν την επιτυχή διαδικασία , μονιμοποίησε και νομιμοποίησε το ρόλο των ιδιωτών εκτιμητών μέσω νομοθετήματος στη βουλή και έκτοτε οι αντικειμενικές αξίες θα προσδιορίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τους ιδιώτες εκτιμητές. Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε δημιουργεί μια δίκαιη και αντικειμενική καθοριστική διαδικασία των τιμών ζωνών που βοηθούν στη συνδιαλλαγή των αγοραπωλησιών. Η σταθερότητα και η σωστή εκτίμηση των τιμών της αγοράς βοηθούν αποτελεσματικά στην ανάπτυξή της.

Ένας άλλος παράγοντας που το 2019 θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των ακινήτων είναι και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις των διαμερισμάτων μέσω του Αirbnb. Τo Airbnb τελικά δεν είναι μόδα , όπως πολλοί ισχυρίστηκαν , είναι μία διαδικασία , είναι ένα φαινόμενο το οποίο ήρθε για να μείνει . Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αποτέλεσαν τα δύο προηγούμενα χρόνια την κινητήριο δύναμη της αξιοποίησης των ακινήτων-διαμερισμάτων , όχι βέβαια σε όλες τις περιοχές αλλά κυρίως στο κέντρο των αστικών περιοχών. Αποτέλεσαν την κινητήριο δύναμη ώστε να αυξηθούν τα ενοίκια και κατ’ επέκταση και οι τιμές των ακινήτων. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις πάντα κατά την έκθεση της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος αποτελούν έναν ξεχωριστό και ιδιαίτερο τομέα ανάπτυξης των ακινήτων. Το 2019 θα δούμε ο τομέας των βραχυχρόνιων μισθώσεων Airbnb να επεκτείνεται ακόμα περισσότερο και στα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντα εκτός των Αθηνών , όπως είναι ο Πειραιάς , η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα . Πάντα , η όποια ανάπτυξη και κινητικότητα των ακινήτων ξεκινάει από την Αθήνα. Η Αθήνα είναι το σημείο αναφοράς για κάθε δραστηριότητα.

Τέλος , τρίτος και καθοριστικός παράγοντας στην κινητικότητα και ανάπτυξη  των ακινήτων είναι οι ξένοι επενδυτές , οι οποίοι προκειμένου να λάβουν τη χρυσή βίζα που τους επιτρέπει εύκολη μετακίνηση σε όλη την Ευρώπη , αγοράζουν με εντατικούς ρυθμούς ακίνητα σε όλη την Ελλάδα με σκοπό να καλύψουν το ποσό που απαιτείται , που εν προκειμένω αυτό το ποσόν αυξάνεται μέσα στο 2019 και κατ’ αυτό τον τρόπο θα αυξηθούν και τα ακίνητα και ως προς την ποιότητα και ως προς την ποσότητά τους . Οι ξένοι επενδυτές που είναι κυρίως Κινέζοι , Ισραηλίτες ,Αιγύπτιοι , Τούρκοι , επενδύουν και για επιχειρηματικούς λόγους σε ακίνητα αφού γνωρίζουν και είναι πεπεισμένοι ότι μια επιχειρηματική δράση στην Ελλάδα είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που μπορούν να τους αποφέρουν σημαντικά κέρδη.

Για αυτούς τους τρεις παραπάνω λόγους είμαστε αισιόδοξοι ότι το 2019 θα είναι μια χρονιά ανάπτυξης για τα ακίνητα και θα αποτελέσει μια καλή οικονομική κινητήριο δύναμη για τη χώρα.