Άρχισαν να κινούνται … τα ακίνητα

Άρχισαν να κινούνται … τα ακίνητα

Λίγο η προσπάθεια του Δήμου να ζωντανέψει το κέντρο της Αθήνας, λίγο η ζήτηση από ξένα μεσιτικά γραφεία για την αγορά ακινήτων στο κέντρο, λίγο τα ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί για λίγα χρήματα μεν αλλά αυτοί που τα αγοράζουν τα ανακαινίζουν και κατ’ αυτό τον τρόπο ζωντανεύει η αγορά και ανοίγουν κι άλλα καταστήματα, λίγο η χρυσή βίζα που έχουμε επανειλημμένως αναφέρει ότι αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο για αγορά ακινήτων, λίγο και οι μισθώσεις air-bnb δημιουργούν όλα μαζί ένα έντονο ενδιαφέρον και μία αυξημένη ζήτηση στην κίνηση – αγοραπωλησίες των ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας και τις ευρύτερες περιοχές.

Πιο συγκεκριμένα ο δήμος Αθηναίων προκειμένου να δώσει ζωή στις περιοχές του κέντρου που έχουν ερημώσει από την κρίση και να αξιοποιήσει τα κλειστά καταστήματα, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα πιλοτικό για άνοιγμα κλειστών καταστημάτων. Στη προκειμένη περίπτωση ο δήμος θα καλύπτει το λειτουργικό κόστος και το ενοίκιο για 6 μήνες ώστε να μπορούν νέοι δημιουργοί και επιχειρηματίες να συνεχίσουν μετά απρόσκοπτά τη λειτουργία των επιχειρήσεων που έχουν αρχίσει στα καταστήματα τους. Κατ’ αρχήν το πρόγραμμα υλοποιείται για τα καταστήματα που βρίσκονται στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, δηλαδή μεταξύ Ομονοίας, Συντάγματος και Μοναστηρακίου και ο φορέας ο οποίος έχει αναλάβει να τρέξει αυτό το project είναι η Εταιρία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων. Όσοι ενδιαφέρονται για τη μίσθωση των καταστημάτων τους ας σπεύσουν να έρθουν σε επαφή με την εταιρία. Σημειωτέον ότι το πρόγραμμα αυτό θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές και το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν και τα επόμενα στάδια της δράσης οπότε και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων των γύρω περιοχών ας παρακολουθούν από κοντά το όλο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό δίνοντας ζωή σε εμπορικούς δρόμους θα αυξήσει και το ενδιαφέρον για την αγορά ή ενοικίαση παρακείμενων καταστημάτων.

Μεγάλη ζήτηση για ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας προέρχεται από ξένα μεσιτικά γραφεία και κυρίως Ισραηλινά, Αιγυπτιακά και Κυπριακά όπου προβαίνουν σε αγορές αυτοτελών κτιρίων τα οποία και διαχειρίζονται μόνοι τους ή μέσω εταιριών διαχείρισης ακινήτων. Η αναζήτηση κτιρίων από αυτά τα μεσιτικά γραφεία πραγματοποιείται σε συνεργασία με ελληνικά μεσιτικά γραφεία και προτιμούν τα αυτοτελή ακίνητα ώστε η αξιοποίηση τους να είναι ενιαία και κυρίως να υπάρχει ένας ιδιοκτήτης. Τα ακίνητα αυτά τα ανακαινίζουν οι ξένοι επενδυτές ή οι διαχειριστές των ακινήτων οι οποίοι και τα προωθούν είτε για γραφεία  είτε για πολυτελή studios είτε για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις κατοικιών.

Μία άλλη δραστηριότητα η οποία κινεί την αγορά των ακινήτων είναι οι πλειστηριασμοί οι οποίοι προέρχονται είτε από τράπεζες είτε από δημόσιο είτε από ιδιώτες. Αυτή τη στιγμή τα ακίνητα που έχουν αναρτηθεί για πλειστηριασμό στην ηλεκτρονική πλατφόρμα από διάφορους φορείς είναι περίπου 4.500 χιλιάδες. Βέβαια όλα αυτά τα ακίνητα δεν εκποιούνται παρόλο που οι τιμές τους είναι χαμηλές και δεν υπάρχει ενδιαφέρον από αγοραστές και έτσι αναστέλλεται ο πλειστηριασμός τους αλλά έστω και αυτά τα λίγα που είναι περίπου το 20% εκποιούμενα, ανακαινίζονται και δίνουν πνοή και ζωή στην Αθήνα της ερήμωσης και της εγκατάλειψης.

Τέλος, η ζήτηση για απόκτηση χρυσής βίζα που μέρα με τη μέρα αυξάνει, δημιουργεί μία έντονη κίνηση στην αγορά ακινήτων, κυρίως βέβαια διαμερισμάτων καθότι οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές την παρουσιάζουν σαν μόνιμη κατοικία. Η απόκτηση λοιπόν της χρυσής βίζα καθώς και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου  air-bnb έχουν τόσο μεγάλη κίνηση στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ακινήτων που σε ορισμένες περιοχές δε βρίσκεις ακίνητα ούτε προς αγορά ούτε προς ενοικίαση.

Μπορούμε λοιπόν να είμαστε πιο αισιόδοξοι και να προσβλέπουμε σε μία μεγαλύτερη ανάπτυξη της αγοράς των ακινήτων η οποία άρχισε στις αρχές του 2017 και συνεχίζει με αυξανόμενο ρυθμό.