Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων επιλέγουν εξειδικευμένες εταιρίες για τη διαχείριση των ακινήτων τους

Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων επιλέγουν εξειδικευμένες εταιρίες για τη διαχείριση των ακινήτων τους

Η οικονομική κρίση που χτύπησε εκτός όλων των άλλων και την εκμετάλλευση των ακινήτων δημιούργησε νέα δεδομένα και νέες ανάγκες στην αγορά. Ξαφνικά και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, κυρίως από το 2009 και μετά, περιοχές άρχισαν να υποβαθμίζονται έντονα με αποτέλεσμα η αγοραστική κίνηση να πέφτει και όλοι οι μισθωτές ακινήτων, κυρίως των εμπορικών ζητούσαν μειώσεις ενοικίων ή δυσκολευόντουσαν να πληρώσουν το μίσθωμα και συνήθως παραμένοντας σε αυτό για πολλούς μήνες μη καταβάλλοντας το μίσθωμα εγκατέλειπαν αυτό. Η εξέλιξη της πορείας των κλειστών καταστημάτων παραδείγματος χάρη στο κέντρο της Αθήνας από το Σεπτέμβριο του 2013 έως το Μάρτιο του 2018 μειώθηκε περαιτέρω κατά 10%. Σε άλλες ακόμα πιο υποβαθμισμένες περιοχές η μείωση αυτή ξεπέρασε το 15% φθάνοντας συνολικά από την αρχή της κρίσης στο 35 με 40%.

Το οικιστικό τοπίο των υποβαθμισμένων περιοχών άρχισε να αλλάζει κι αυτό με πολλούς μισθωτές να εγκαταλείπουν τα ακίνητα τους προς αναζήτηση άλλης στέγης σε καλύτερες περιοχές, ή τουλάχιστον πιο ασφαλείς με αποτέλεσμα πολλά διαμερίσματα να μένουν κενά.

Επίσης η οικονομική κρίση μείωσε όπως όλοι γνωρίζουμε το πραγματικό εισόδημα των πολιτών με αποτέλεσμα όσοι μίσθωναν ακίνητα να δυσκολευόντουσαν να πληρώσουν το ενοίκιο. Αυτό είχε και έχει σαν συνέπεια πολλοί ιδιοκτήτες να καταφεύγουν σε νομικά γραφεία για την περαιτέρω εξασφάλιση των συμφερόντων τους. Επίσης, ένας άλλος παράγοντας που άλλαξε την αγορά των ακινήτων ήταν λόγω της οικονομικής κρίσης η αύξηση της ανεργίας που οδήγησε πολλούς νέους στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, κυρίως καφετέριες και εστιατόρια και γενικά επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες όμως έκλειναν ή άλλαζαν μισθωτές σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μία άλλη παράμετρος που άλλαξε τα δεδομένα στις μισθώσεις ακινήτων ήταν οι νέες μισθώσεις από αλλοδαπούς οι οποίοι εισήλθαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και αναζητούσαν ακίνητα είτε για οικιστική χρήση είτε για επαγγελματική.

Τέλος, σήμερα ο τουρισμός είναι αυτός που αλλάζει τα δεδομένα και δίνει ζωή στην ευρύτερη περιφέρεια των Αθηνών. Με τη ραγδαία αύξηση του τουρισμού αρχίζει η Αθήνα να αποκτά ξανά εμπορική κίνηση, αρχής γενομένης από το ιστορικό τρίγωνο της, και επεκτεινόμενη στις παρυφές γενικότερα του κέντρου των Αθηνών, όπου ιδρύονται καταστήματα κυρίως κλάδου εστίασης που αντικαθιστούν τα κλασικά καταστήματα λιανεμπορίου. Η αύξηση του τουρισμού δημιούργησε μία νέα δραστηριότητα που δεν είναι άλλη από την ενοικίαση καταλυμάτων και άλλων μέσω της μεθόδου airbnb.

Όλοι οι παραπάνω λόγοι συνέτειναν ώστε όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έβλεπαν τα ακίνητα τους να είναι κενά – εγκαταλελειμμένα, μισθωτές να τα μισθώνουν και μετά από λίγο χρονικό διάστημα να μην πληρώνουν μισθώματα, να αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ ενώ πολλοί μισθωτές τα εγκατέλειπαν έχοντας δημιουργήσει πολλές ζημιές σε αυτά ενώ άλλα ακίνητα μπορούσαν να τα αξιοποιήσουν αλλά δεν ήξεραν τον τρόπο ή δεν είχαν τις προσβάσεις,  να αναζητούν και να καταφεύγουν σε εξειδικευμένες εταιρίες διαχείρισης ακινήτων. Οι εταιρίες διαχείρισης αυτές που έχουν εμπειρία και ασχολούνται συστηματικά μόνο με τη διαχείριση, προασπίζουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα των ιδιοκτήτων, τους εξασφαλίζουν καλύτερη εκμετάλλευση των ακινήτων τους και κυρίως τους απαλλάσσουν από όλες τις διαδικαστικές ενέργειες και υποχρεώσεις που ταλαιπωρούν συνήθως τους ιδιοκτήτες.

Η G-Epsilon η οποία δραστηριοποιείται πάνω από 12 χρόνια με τη διαχείριση δέχεται συνεχώς καινούργιους πελάτες οι οποίοι κυρίως βρίσκονται σε δυσκολία διεκπεραίωσης, βρίσκονται κοινώς σε δυσκολία προάσπισης των συμφερόντων τους. Η G-Epsilon τους παρέχει σιγουριά και σωστή και χρηστή διαχείριση των ακινήτων τους.