Στροφή στις μακροχρόνιες μισθώσεις

Στροφή στις μακροχρόνιες μισθώσεις

Σε προηγούμενο άρθρο μας, που ανεβάσαμε στις 17/05/2019, με τον τίτλο «Μύθος ή Πραγματικότητα» διατυπώσαμε τον προβληματισμό μας ως προς την πορεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, ο προβληματισμός αυτός δίνει τη θέση του στη βεβαιότητα. Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες αφήνουν τα “Airbnb” και στρέφονται στις μακροχρόνιες μισθώσεις. Η μόδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων αρχίζει σιγά-σιγά να ξεφουσκώνει καθώς τόσο ο ανταγωνισμός των τιμών ανά διανυκτέρευση όσο και οι πληρότητες βρίσκονται σε πτωτική τροχιά.

Η οικονομική κρίση έδωσε μία διέξοδο στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, οι οποίοι «άτσαλα» και «απότομα» μπήκαν στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων χωρίς να γνωρίζουν το αντικείμενο αλλά και τις διαδικασίες. Από την άλλη πλευρά το κράτος ως συνήθως και αυτό με τη σειρά του, πρόχειρα και ανοργάνωτα, καθιέρωσε κάποιες διαδικασίες και ανακοίνωσε κάποιες διατάξεις, οι οποίες αφενός μεν με το πέρασμα του χρόνου ατονούσαν αλλά κυρίως άλλαζαν. Αποτέλεσμα και των δύο αυτών καταστάσεων ήταν να δημιουργηθεί μία ανάλογη, ως προς την διαδικασία και όχι ως προς τα ποσά, «φούσκα» του χρηματιστηρίου. Δημιουργήθηκε δηλαδή η «φούσκα» των βραχυχρόνιων μισθώσεων η οποία όμως όπως και στο χρηματιστήριο γρήγορα άρχισε να ξεφουσκώνει.

Η αύξηση που σημειώνουν τους τελευταίους μήνες οι τιμές των ενοικίων έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στις επιλογές ιδιοκτητών ακινήτων όπου μεσίτες αλλά και πολλοί ιδιοκτήτες έχουν υπογράψει το τελευταίο διάστημα μακροχρόνιες μισθώσεις όπου το μηνιαίο μίσθωμα είναι αυξημένο κατά 15%-20%. Ιδιαίτερα, η μεγαλύτερη αύξηση εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας, όπου τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 25% την τελευταία διετία. Βέβαια η αύξηση των κατοικιών που δέχονται μακροχρόνιες μισθώσεις, οφείλεται και στην «Αραβική Άνοιξη» η οποία έδωσε μεγάλη ώθηση στην αγορά ακινήτων. Η Ελληνική Κτηματαγορά εδώ και δύο χρόνια εισέρχεται σε μία εποχή και νέοι αγοραστές, Αιγύπτιοι, Κινέζοι, Ισραηλινοί, Τούρκοι και άλλοι, αγοράζουν κυρίως παλαιά ακίνητα, τα ανακατασκευάζουν και τα δίδουν στην αγορά έτοιμα προς εκμετάλλευση. Το «μπαμ» στις τιμές πώλησης, δηλαδή η αυξημένη ζήτηση, ανέβασε τις τιμές πώλησης και έχει πυροδοτήσει και αντίστοιχη αύξηση στα μισθώματα. Ειδικευμένες εταιρείες που έχουν κάνει ειδική έρευνα και αντίστοιχα αφιερώματα στην νέα εποχή της Ελληνικής Κτηματαγοράς και κυρίως στην αναγέννηση της αναφέρουν ότι οι αποδόσεις, δηλαδή η σχέση ενοικίου- εμπορικής τιμής διαμορφώνεται γύρω στο 4% για το κέντρο της Αθήνας και 6 % περιμετρικά του κέντρου κοντά σε μετρό. Εκεί που παρατηρείται πόλεμος μεταξύ επενδυτών είναι στα μικρά διαμερίσματα και κοντά σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπου οι αποδόσεις ξεπερνούν το 8%. Η εισβολή των ξένων στην Ελληνική Κτηματαγορά, δημιουργεί ένα επιπλέον πρόβλημα που έχει να κάνει με τη διαχείριση των ακινήτων που αγοράζουν. Πριν την αγορά γνωρίζουν το στόχο για την αποδοτικότερη αξιοποίηση των ακινήτων τους, δεν γνωρίζουν  όμως τις διαδικασίες που απαιτούνται και τον τρόπο για να επιτύχουν αυτόν. Αλλά και όταν τον επιτύχουν δεν γνωρίζουν και δεν μπορούν να επωμιστούν την συνέχεια και την παρακολούθηση αυτής της αξιοποίησης ώστε η απόδοση των ακινήτων τους να είναι συνεχής.

 Οι Εταιρείες Διαχείρισης Ακινήτων τρίτων, είναι εκείνες οι οποίες θα αναλάβουν να τρέξουν όλο το project, δηλαδή θα αναλάβουν όλη τη διαχείριση των ακινήτων που οι ιδιοκτήτες τους, ως αλλοδαποί, δεν μπορούν, δεν γνωρίζουν και δεν έχουν το χρόνο να ασχοληθούν προκειμένου να εκμεταλλευτούν την περιουσία τους. Οι Εταιρείες Διαχείρισης Ακινήτων τρίτων, παίρνουν πάνω τους όλα τα ακίνητα τα οποία αφού τα «ετοιμάσουν», εκδώσουν όλα τα αναγκαία πιστοποιητικά, ξεκινούν την διαδικασία μίσθωσης, παρακολουθούν τη μισθωτική πορεία του ακινήτου και καλύπτουν όλες τις  νομικές, λογιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις του κάθε ιδιοκτήτη.

Η εταιρεία μας που δραστηριοποιείται εδώ και 14 χρόνια στη διαχείριση των ακινήτων, και το 50% των πελατών είναι ομογενείς του εξωτερικού, γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενο και είναι ικανή να ανταπεξέλθει και να διεκπεραιώσει με επιτυχία κάθε θέμα που θα προκύψει από μία διαχείριση ακινήτου.