Βραχυχρόνιες μισθώσεις για ασφαλέστερη είσπραξη ενοικίων

Βραχυχρόνιες μισθώσεις για ασφαλέστερη είσπραξη ενοικίων

Μία νέα ευκαιρία για απόκτηση εισοδήματος δημιουργείται από τη νέα μόδα που άρχισε να εμφανίζεται και στη χώρα μας και δεν είναι άλλη από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων. Η εταιρίες διαχείρισης ακινήτων στρέφουν το ενδιαφέρον τους στις βραχυχρόνιες μισθώσεις που αποτελούν μία καλή ευκαιρία για αύξηση του εισοδήματος των ιδιοκτητών. Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στις βραχυχρόνιες μισθώσεις οι οποίες υλοποιούνται μέσω διαδικτύου ή μέσω των εταιριών διαχείρισης ακινήτων και αφορούν ιδιαίτερα περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος, ιδίως στην Αθήνα και ιδιαίτερα στο κέντρο.

Αυτή η νέα μόδα η οποία έχει εμφανιστεί τα δύο τελευταία χρόνια στη χώρα μας ανταγωνίζεται τα τουριστικά καταλύματα γι’ αυτό και ο τουριστικός κλάδος είναι αρνητικός στην εμφάνιση αυτού του τρόπου μίσθωσης. Τα καταλύματα αυτά που συνήθως είναι διαμερίσματα είναι μικρά ξεκινούν από 20 τ.μ. και μπορεί να είναι και μεγάλα διαμερίσματα 100 έως 150 τ.μ. Υπάρχει η δυνατότητα να μισθώνονται μεμονωμένα δωμάτια σε διαμερίσματα. Οι τιμές ξεκινούν από 20 ευρώ για τη μίσθωση ενός δωματίου την ημέρα και μπορεί να φθάσουν τα 200-250 ευρώ για διαμερίσματα τεσσάρων ή πέντε δωματίων. Το χρονικό διάστημα της μίσθωσης του κάθε καταλύματος είναι από ένα ως τρείς μήνες. Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε επιφέρει ένα καλό εισόδημα όπως προαναφέραμε στους ιδιοκτήτες κυρίως όμως η είσπραξη μισθωμάτων είναι εξασφαλισμένη.

Σήμερα με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά των ακινήτων, τα προς ενοικίαση διαμερίσματα είναι πολλά. Ο κόσμος δε, είναι επιφυλακτικός ως προς την ενοικίαση τους (αν μπορούν να τα ενοικιάσουν) γιατί είσπραξη ενοικίων είναι προβληματική και συνήθως οι μισθωτές αποχωρούν αφήνοντας μεγάλα φέσια από ανείσπρακτα ενοίκια στους ιδιοκτήτες.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις δεν έχουν επηρεάσει σημαντικά την αγορά του real estate. Αυτές οι μισθώσεις εμφανίζονται κυρίως σε τουριστικές περιοχές και στο κέντρο των Αθηνών δηλαδή δεν θα βρεις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην επαρχία πχ Λαμία, Αγρίνιο, Ιωάννινα όπως και δε θα βρεις περιπτώσεις ακινήτων προς διάθεση για βραχυχρόνιες μισθώσεις στη Δυτική Αττική Αιγάλεω, Ίλιον, Περιστέρι. Αντίθετα θα βρεις μεγάλο ενδιαφέρον σε μεγάλες πόλεις τουριστικά ανεπτυγμένες όπως το Ηράκλειο Κρήτης, Βόλος, Πάτρα, Ναύπλιο, Χανιά και βέβαια στα νησιά. Στην Αθήνα οι περιοχές που έχουν μεγάλη ζήτηση είναι το κέντρο, Θησείο, Καλλιθέα και Πετράλωνα.

Πρόσφατα ψηφίστηκε ειδικός νόμος από τη Βουλή για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις οι οποίες πραγματοποιούνται μόνο μέσω διαδικτύου και για περιορισμένη χρονική διάρκεια. Ο νόμος δε προβλέπει και προϋποθέσεις ώστε κάποιος να έχει τη δυνατότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως ο διαχειριστής ακινήτων να έχει εγγραφεί στο ¨Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» που τηρείται στη ΑΑΔΕ. Αυτός δε ο αριθμός πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύει το προς διάθεση ακίνητο στη ψηφιακή πλατφόρμα όπου θα προβάλλεται.

Κάθε δικαιούχος δε μπορεί να εκμισθώνει πάνω από δύο ακίνητα ενώ η μίσθωση δε μπορεί να υπερβαίνει τις 90 ημέρες και σε νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων τις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Το εισόδημα δε που λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες, δηλαδή η είσπραξη αυτών των ενοικίων, που αποκτούνται με αυτό τον τρόπο διαχείρισης των ακινήτων, θεωρείται εισόδημα από ακίνητη περιουσία και φορολογείται όπως προβλέπει η νομοθεσία για τη φορολόγηση εισοδημάτων από εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας.

Στην κατάσταση που βρίσκεται η ακίνητη περιουσία σήμερα οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αποτελούν ελκυστικό τρόπο εκμετάλλευσης των ακινήτων. Αυτό το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα ενταθεί λόγω της έντονης τουριστικής αύξησης που τα τελευταία χρόνια έχει υπερδιπλασιαστεί. Θα επανέλθουμε με νεότερο άρθρο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις γιατί πιστεύουμε ότι θα μας απασχολήσει έντονα τα επόμενα χρόνια.