Αλλαγές για τα ακίνητα

Αλλαγές για τα ακίνητα

Η οικοδομική δραστηριότητα και γενικότερα η αναστύλωση της οικοδομής αλλά και της κτηματαγοράς αρχίζει να φαίνεται έντονα στον ορίζοντα. Οι πωλήσεις των ακινήτων έχουν αυξηθεί σημαντικά. Οι μισθώσεις έχουν αυξηθεί λόγω air-bnb και λόγω χρυσής βίζας ενώ διαφαίνεται έντονα ότι η επιστροφή της αντιπαροχής είναι προ των πυλών.

Η αντιπαροχή μέχρι το 2006 ανθούσε και οι κατασκευαστές έδιναν μεγάλο ποσοστό στους οικοπεδούχους για να μπορέσουν να πάρουν ακίνητα και να τα ανοικοδομήσουν. Η ζήτηση ήταν μεγάλη. Τα δάνεια των τραπεζών εδίδοντο σχεδόν ανεξέλεγκτα και ο κόσμος προτιμούσε αντί να πληρώνει μίσθωμα να παίρνει δάνειο και να αγοράζει διαμέρισμα. Από το 2007 όμως τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Επιβλήθηκε ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα και μετά από λίγα χρόνια ήρθε ο ΕΝΦΙΑ, τα μνημόνια και γενικά η οικονομική κρίση. Η αγορά των ακινήτων κατέρρευσε, οι τιμές των ακινήτων έπεσαν κατακόρυφα ενώ οι αντιπαροχές έσβησαν από το χάρτη. Λίγες μόνο κατασκευαστικές εταιρίες κατόρθωσαν να επιβιώσουν και αυτές λόγω του ότι είχαν εξασφαλισμένη πελατεία από το εξωτερικό, κυρίως Τούρκους και Ισραηλινούς.

Σήμερα, φαίνεται ότι κάτι αρχίζει να κινείται, κυρίως με την γενικότερη αλλαγή του οικονομικού κλίματος. Η αναστολή του ΦΠΑ για τρία χρόνια οδήγησε στο ξεμπλοκάρισμα πολλών ακινήτων, κυρίως νεόδμητων ενώ και η αντιπαροχή επιστρέφει σιγά σιγά με τα ποσοστά της αντιπαροχής να αρχίσουν να τσιμπάνε.

Όλη η οικοδομική δραστηριότητα θα βοηθηθεί από τη νέα φορολογία που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση με την κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Ειδικότερα, συνοψίζοντας επιγραμματικά τα νέα μέτρα που προτίθεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση και απαριθμώντας τα, αναφέρουμε τα εξής:

  • Αναστολή του ΦΠΑ για τρία χρόνια. Αυτή η αναστολή της επιβολής του ΦΠΑ θα ισχύσει για όλα τα ακίνητα κτίσματα τα οποία έχουν οικοδομικές άδειες από το 2006 και για τον α ή β λόγο έχουν μείνει απούλητα. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι με αυτό το μέτρο θα ξεκολλήσουν χιλιάδες ακίνητα με τα οποία ήταν και είναι εγκλωβισμένοι οι κατασκευαστές ενώ θα αυξηθεί και η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών
  • Πάγωμα ειδικού φόρου υπεραξίας. Αναστέλλεται και αυτός για τρία χρόνια. Είναι ένας φόρος ο οποίος επιβαρύνει τους πωλητές των ακινήτων και επιβάλλεται στη διαφορά που προκύπτει μεταξύ τιμής κτήσης και τιμής πώλησης του ακινήτου. Βέβαια για να είμαστε σωστοί αυτός ο φόρος δεν εφαρμόστηκε ποτέ από το 2013 που θεσμοθετήθηκε γιατί τα ακίνητα όχι μόνο δεν πήραν υπεραξία αλλά κατρακύλησαν προς τα κάτω.
  • Έκπτωση φόρου για εργασίες ανακαίνισης ακινήτων. Το 40% της δαπάνης που αφορά μόνο εργασίες επί του ακινήτου θα αφαιρείται από το φόρο. Πρακτικά σημαίνει ότι θα έχουμε έκπτωση από το φόρο εισοδήματος αν καταχωρούμε αποδείξεις από ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές και άλλους επαγγελματίες του κλάδου της οικοδομής.
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση θα συνεχιστεί και το 2020. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα επέλθει και από την εξίσωση των εμπορικών με τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.
  • Νέες αντικειμενικές αξίες. Σήμερα οι αντικειμενικές αξίες, σε πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται σε αναντιστοιχία με τις πραγματικές τιμές πώλησης. Τον τελευταίο χρόνο, οι πραγματικές τιμές πωλήσεις στο κέντρο της Αθήνας σε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου, στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις, έχουν αυξηθεί. Αυτό θα συμπαρασύρει τις αντικειμενικές τιμές οι οποίες με την αναπροσαρμογή θα εξορθολογιστούν.
  • Αύξηση αντικειμενικών αξιών. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών είτε σε περιοχές που η απόκλιση με τις πραγματικές ήταν μεγάλη, είτε η καθιέρωση των αντικειμενικών εκεί που δεν υπήρχαν, όπως πχ νησιά, παραθαλάσσιες περιοχές κ.α., θα αυξήσουν τις φορολογητέες αξίες των ακινήτων με αποτέλεσμα να αυξηθεί και η εφορία  των ακινήτων αλλά και ο ΕΝΦΙΑ.
  • Φόροι μεταβίβασης. Ανατροπές θα επιφέρουν όλα τα παραπάνω στη φορολογία των ακινήτων, γι’ αυτό η κυβέρνηση εξετάζει να πάρει διάφορα μέτρα για ελάφρυνση των φορολογουμένων, όπως για παράδειγμα η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις γονικές παροχές, στις κληρονομιές αλλά κυρίως στην αλλαγή των φορολογικών συντελεστών οι οποίοι προβλέπεται ότι θα μειωθούν σε όλες τις κλίμακες.